Vreugde en Vermaak

Geburenkring tuinwijk Borgerhout

Historiek

 BUURTVERENIGING VREUGDE & VERMAAK vzw  en  

“ MOEDER VAN DE WIJK “ TRADITIE .

Zeer lange tijd werd de Tuinwijk bewoond door mensen van dezelfde families, generatie op generatie. Bij woningen die verkocht werden, stond praktisch nooit een “te koop” plakkaat voor de deur, want kinderen en familie van buurtbewoners waren er als de kippen bij om de verkoop onmiddellijk te sluiten.

Tijden veranderen, en de laatste jaren zijn er veel nieuwe mensen zich komen vestigen in onze prachtige wijk. Zeker en vast van harte welkom!

Daarom vinden we het noodzakelijk om de historie van onze Buurtvereniging Vreugde & Vermaak vzw (anno 1947) en deze van de jaarlijkse verkiezing van de Moeder van de Wijk even in het daglicht te plaatsen.

De oorspronkelijke Tuinwijk is kort na de Eerste Wereldoorlog gebouwd, net op de rand van de Schijnvallei. Tijdens de jaren 1945 tot 1950 kwamen de woningen Weerstandlaan nrs. 13 tot 33 er bij. Daarna werden de woningen en appartementsgebouwen in de Pieter de Smethstraat en de Jagerstraat opgetrokken.

In 1922 vestigde Moeke Pittoors (Norbertina Van Bael) zich, met haar man, in de Tuinwijk. Ze werd op korte tijd dé baker van de wijk. Vele jonge moeders stond ze bij en heel wat kinderen hielp ze mee geboren worden.

In 1947 vierde het koppel hun vijftigste huwelijksverjaardag. Het moment voor de buurt om Moeke Pittoors te danken en te huldigen voor haar inzet. Een groot feest werd georganiseerd. Alle huizen werden versierd en er was een optocht met fanfares en paardenkoetsen.

Een geweldig feest, echter bleek dat er in totaal een schuld werd aan overgehouden van 1600 Belgische frank – 39,66 € en dat was destijds een enorm groot bedrag.

Om dit verlies te recupereren, werd toen door een aantal bewoners besloten om een eerste Tuinwijkkermis te organiseren en dat was het ontstaan van de Geburenkring Vreugde & Vermaak.

Elk jaar werden er festiviteiten georganiseerd met zeer lang een meerdaagse kermis in de zomer, dit naast andere feestelijkheden in de loop van het jaar.

We evolueren uiteraard mee met onze tijd en zaken veranderen, maar we organiseren nog jaarlijks ettelijke festiviteiten in de wijk want samenhorigheid en sociaal contact zijn nog altijd enorm belangrijk. Nieuwe frisse ideeën zijn trouwens altijd welkom.

In feite was Moeke Pittoors dus de eerste Moeder van de Wijk, maar de eerste officiële verkiezing werd gehouden in 1950 en deze traditie houden we terecht nog steeds in ere. Daar mag niets aan veranderen.

Als je verkozen wordt, ontvang je bij de huldiging mooie kadootjes en een aandenken van District Borgerhout. Je bent een jaar lang de ambassadrice van de Tuinwijk, o.a. bij de ontvangst van de Borgerhoutse Reusekens tijdens de Reuzenstoet.

Het enige wat we van je verlangen is dat je 1 keer onze kindjes verwent met een versnapering, maar hoe/wat laten we aan jou over.